Atoom Alliantie
Facebook Image
Follow Us On Twitter - Image

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Wil je inspreken op 12 januari in de gemeenteraad over het zonnepark, dan is onderstaande informatie van belang.

Informatie van de gemeente: https://www.gemeentehw.nl/bestuur-organisatie/gemeenteraad/inspreekrecht/

Iedereen die zijn of haar mening, ideeën of wensen wil delen met de gemeenteraad van Hoeksche Waard, kan gebruik maken van het inspreekrecht.

Het is goed te weten, dat de raad gaat over hoofdonderwerpen die de gehele Hoeksche Waard aangaan. Inspreken kan niet over een losse trottoirtegel, of een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar en beroep loopt.
Tijdens het inspreken luistehw anwbren de raadsleden en stellen ze zo nodig verhelderende vragen.

Wilt u gebruik maken van het inspreekrecht, of advies hierover, geef dit dan vóór 12.00 uur op de dag van de vergadering door aan de griffie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 088-6471874. Dit onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp waarover u met de raad wilt praten. Als inspreker krijgt u maximaal 5 minuten spreektijd.

Tips bij het inspreken

Geef duidelijk aan waarover u het woord voert en eventueel waarom u het ergens mee eens of oneens bent. Som bezwaren, oplossingen of alternatieven op. Als u ook namens anderen spreekt, vertel dan wie dit zijn. Desnoods kunt u dit ondersteunen met een handtekeningenlijst. Zet uw verhaal op papier met vermelding van uw contactgegevens. Stuur deze informatie tijdig naar de griffie, zodat die de raadsleden alvast kan informeren.

  • Schrijf op wat u gaat zeggen, dan weet u zeker dat u tijdens het spreken niets vergeet;
  • Houd uw inbreng kort. U heeft 5 minuten spreektijd;
  • Noem geen namen en let op uw taalgebruik;
  • Sommige vergaderingen worden live uitgezonden via de website. De uitzending is tevens achteraf te raadplegen in het videoarchief.


Overige tips:

Kijk voor voorbeelden van inspreeknotities bij Utrecht, Nissewaard, Barneveld etc.).

Sommige gemeentes hebben in het coalitieakkoord staan dat ze heel veel belang hechten aan zeggenschap van de inwoners.
En dat ze open en integer willen handelen. In uw inspreektekst doet u er goed aan daarop te wijzen.

  • De spreektijd van vijf minuten is kort en zo voorbij. Zet wat u te vertellen heeft op papier als geheugensteuntje tijdens uw toespraak. Zorg er voor dat u altijd een afsluitende zin klaar heeft om uw betoog voor uw gevoel goed te kunnen beëindigen. Wij adviseren u voor 5 minuten inspreken niet meer dan 650 woorden te gebruiken. Dat is ongeveer een A4-tje.
  • Omdat uw spreektijd door de voorzitter bij aanmelding van meer dan 6 insprekers ingekort kan worden, kunt u er het best voor kiezen om uw belangrijkste boodschappen aan het begin van uw betoog te geven.
  • Wilt u informatie ter beschikking stellen van de raad? U kunt inspreekteksten en/of bijlagen mailen naar de griffie (zie gemeente website). Deze worden dan na afloop van de vergadering bij de agenda/vergaderstukken geplaatst. Tijdens de vergadering kunt u geen ‘informatie’ uitdelen.
  • Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer, zodat u te bereiken bent.

BBB Blok witEen slogan die ons verantwoordelijkheid geeft in plaats van oplegt, die ons laat participeren in de maatschappij in plaats van laat volgen. Die ons moed geeft in plaats van angst.
De burger is baas en de politiek mag volgen.
logo landelijk meldpunt bomenkap
logo landelijk meldpunt bomenkap

HWbehoud op Twitter